NATURKALENDER – VÅREN

Naturkalender – våren viser hva som skjer i naturen i mars, april og mai. Her kan du lese korte artikler om trær, blomster, fugler og dyr. Du finner også tips til aktiviteter og ting du kan lage som er typisk for årstiden.

Naturen om våren
Følg med på hva som skjer når naturen våkner til liv etter vinteren. Legg merke til at det faktisk kan skje forandringer nesten dag for dag i løpet av noen få uker.

Legg merke til og skriv ned det du ser:
Hvilken dag så du den første hestehoven blomstre?
Når så du de første bladene på bjøka?
Hvilken dato så du linerla første gang?

Landet vårt strekker seg langt fra sør til nord, og våren kommer tidligere på Sørlandet enn i Nord-Norge. Når bjørkeløvet spretter i Rogaland og langs Sørlandskysten, er det fortsatt vinter i Finnmark – og mange steder blir ikke bjørka grønn før i slutten av juni.

Naturkalenderen lar deg registrere dato og sted for dine observasjoner. Gjør du det blir du med på å vise hvordan våren kommer til ulik tid i landet vårt. Kanskje vil du også se at det kan være forandringer på ditt hjemsted fra år til år.

Lag din fenologiske felthåndbok
Du kan ta bilder med mobiltelefonen, skrive i mobiltelefonens notatbok – eller notere det du ser i din egen fenologiske feltdagbok. Her ser du hvordan en slik dagbok kan være.

Hvis du sender inn dine observasjoner, vil vi etter hvert få en stor oversikt over når vårtegnene kommer på ditt hjemsted, og du blir samtidig med i trekningen av fine bokpremier og friluftsutstyr.

 

HESTEHOV I GRØFTEKANTEN

Det lyser gult i grøftekantene der hestehoven har presset seg opp gjennom vinterens støv og sand. De

ÅRETS FØRSTE BLÅVEIS

Årets første blåveis har kommet og det er tydelig at den er forberedt på at det fortsatt kan bli kal

HVITVEIS DEKKER SKOGBUNNEN

Plutselig ble enga helt gul av runde blomster som sto tett i tett. Over de gule blomsterkronene surr

LØVETANNEN BLOMSTRER

Plutselig ble enga helt gul av runde blomster som sto tett i tett. Over de gule blomsterkronene surr

HYTTA I TREET

Hytta i treet. Å bygge seg sitt eget sted i skogen gir muligheter til å oppleve naturen på nært hold – gjennom døgnet – i alle årstider. Hytta må bygges skikkelig, og du må kle deg etter forholdene hvis du skal tilbringe dager og netter i hytta.